Home Ενημέρωση Προτάσεις Ανοσοποιητικό Σύστημα

Ανοσοποιητικό Σύστημα

Ωρίμανση ενός ανθρώπου θεωρείται η ψυχική, συναισθηματική και νοητική ανάπτυξη, η οποία συμπορεύεται με το πέρασμα της ηλικίας και την απόκτηση εμπειριών.

Σοφία είναι η αξιολόγηση των εμπειριών που οδηγεί το άτομο στην πλήρη κατανόηση του κόσμου.Είναι η φρόνιμη και λογική εφαρμογή της γνώσης. Επίσης, σοφία είναι η σφαιρική κρίση και αντίληψη καταστάσεων και γεγονότων.

 

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η άμυνα του οργανισμού μας απέναντι σε βλαβερούς κι εξωγενείς παράγοντες. Αποτελείται από ένα πολύπλοκο δίκτυο από κύτταρα και συστατικά κυττάρων με διαφορετικούς ρόλους το καθένα από αυτά. Μπορούμε να το φανταστούμε σαν ένα στρατό, ο οποίος εκπαιδεύεται και χτίζει τείχη, σε καθημερινή βάση, στα όρια του σώματος. Σκοπός του είναι η επιβίωση. Μας προστατεύει αντιμετωπίζοντας τις λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια, ιούς και άλλα μικρόβια που εισβάλλουν στο σώμα.

Το ανοσοποιητικό συμβαδίζει με την ηλικία. Στη γέννησή μας, δεν είναι ακόμα αναπτυγμένο. Είναι ακόμα ανώριμο και βρεφικό. Οι δυνατότητές του, όμως, είναι μεγάλες αφού ξεκινάει να μαθαίνει και να αναπτύσσεται. Όπως ακριβώς ένα μωρό. Έρχεται στον κόσμο με πάρα πολλές δυνάμεις, τις οποίες χρειάζεται για να αναπτυχθεί αλλά δεν μπορεί να εκτελέσει βασικές λειτουργίες που απαιτούν εμπειρία. Δεν μπορεί να ελέγξει την ούρηση, την αφόδευση και πολλές φορές την τροφή που λαμβάνει. Οι σφιγκτήρες των εσωτερικών οργάνων του σώματος είναι ακόμα αδύναμοι, ανώριμοι. Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και η άμυνά του. Το βρέφος είναι ευάλωτο.

Το ανοσοποιητικό χρειάζεται εκπαίδευση και ο μόνος τρόπος είναι να συγκρουστεί, να δοκιμαστεί. Κάθε φορά που έρχεται σε σύγκρουση και εξουδετερώνει έναν βλαβερό παράγοντα βγαίνει δυνατότερο. Αποκτά εμπειρίες και ωριμάζει. Όσο πιο πολύ δοκιμάζεται, τόσο δυναμώνει. Μαθαίνει να χρησιμοποιεί καλύτερα όλα τα κύτταρα που έχει σαν όπλα και ενισχύεται.

Αλλά δεν αρκείται μόνο σε αυτό κι εδώ βρίσκεται η ομορφότερη λειτουργία του: Κάθε φόρα που εξολοθρεύει έναν εχθρό, δημιουργεί κύτταρα μνήμης. Αυτά κυκλοφορούν στο σώμα κουβαλώντας τη συγκεκριμένη ανάμνηση. Όταν επανεμφανιστεί ο ίδιος εχθρός, η αμυντική αντίδραση είναι ταχύτατη και τον εξουδετερώνει πριν επεκταθεί και προκαλέσει κάποια βλάβη. Με αυτόν τον τρόπο κρατάει το σώμα θωρακισμένο και ισχυρό απέναντι στους αντιπάλους που έχει ήδη αντιμετωπίσει. Έτσι αποκτάμε ανοσία.

Το βρέφος θα λερωθεί πολλές φορές μέχρι να μάθει να ελέγχει συνειδητά τις λειτουργίες του. Μέσα από στιγμές αδυναμίας θα γίνει δυνατότερο. Θα σταματήσει να είναι ευάλωτο μόνο όταν αναπτυχθεί το ανοσοποιητικό του σύστημα. Το ανοσοποιητικό θα ενισχυθεί μέσα από την αρρώστια, δηλαδή από τις ήττες του. Θα δοκιμαστεί αμέτρητες φορές στη διάρκεια της ζωής μας, χωρίς να αντιληφθούμε τις περισσότερες.

Όπως το ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι κι εμείς συνεχώς μαθαίνουμε. Όσο προχωράνε τα χρόνια αποκτάμε εμπειρίες και ωριμάζουμε. Η ωρίμανση για εμάς έρχεται μέσα από τα λάθη. Λάθη θα κάνουμε πάντα για να έχουμε τη δυνατότητα να βελτιωθούμε, είναι σχεδόν αναπόφευκτο. Αυτό που μπορούμε είναι να αξιολογήσουμε σωστά εμπειρίες, λάθη και αδυναμίες. Μπορούμε να γίνουμε σοφότεροι. Το σώμα μας δείχνει το δρόμο…