Home Ενημέρωση Προτάσεις Εναλλακτικές Θεραπείες (Β)

Εναλλακτικές Θεραπείες (Β)

«Το συναίσθημα που δεν εκφράζεται είναι αποθηκευμένο στους μύες του σώματος.»

                                                                                                              Βίλχελμ Ράιχ

 

Ο άνθρωπος αποτελείται από κύτταρα, ιστούς και όργανα. Έχει όμως σκέψεις και συναισθήματα. Το σώμα και η ψυχή, αν και έννοιες διαφορετικές, στη φυσική μας ζωή συμπλέκονται. Το ένα ασκεί επίδραση στο άλλο. Μια σωματική διαταραχή μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογική μας κατάσταση και το αντίστροφο. Τα συναισθήματα δεν είναι τόσο άϋλα, εκφράζονται στο σώμα. Είναι μια σύμπραξη νευρώνων και ορμονών.

 

«Τα όργανα χύνουν τα δάκρυα που αρνούνται να χύσουν τα μάτια»


Σε πολλές εναλλακτικές θεραπείες αποδίδεται ο όρος ολιστικές. Η φιλοσοφία τους βασίζεται στο εξής: ένα σύμπτωμα κρύβει από πίσω μια βαθύτερη διαταραχή. Αντιμετωπίζοντας μόνο το σύμπτωμα, η ανακούφιση είναι προσωρινή αφού η αιτία παραμένει ακόμα ενεργή. Ξεκινώντας από έξω και διεισδύοντας όλο και πιο βαθιά απώτερος σκοπός είναι ο πυρήνας, η καρδιά του προβλήματος. Απώτερος σκοπός είναι να θεραπευτεί ο άνθρωπος. Η προσέγγιση είναι σφαιρική και ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται σαν ένα σύνολο: σώμα, νους, ψυχή.

 

Τα συναισθήματα υπάρχουν μέσα στο σώμα, κατοικούν στα όργανά μας. Φροντίζοντας τα όργανά μας, φροντίζουμε τα συναισθήματά μας.  Όσοι έχουν βιώσει αυτή την κατάσταση, την περιγράφουν με τη λέξη ευεξία.

 

Η αμφισβήτηση για την αποτελεσματικότητα των γρήγορων παρεμβάσεων-λύσεων δίνει έδαφος στις εναλλακτικές θεραπείες. Οι επιταγές της σύγχρονης κοινωνίας επιβάλλουν ταχύτητα. Η σύγχρονη ιατρική κινείται σ’ αυτούς τους ρυθμούς προσφέροντας έτοιμες και γρήγορες λύσεις. Οι εναλλακτικές θεραπείες τις περισσότερες φορές χρειάζονται χρόνο. Επιδιώκουν την αυτοΐαση του οργανισμού, τη δική του αντίδραση. Λειτουργούν σαν εξωτερική βοήθεια-παρέμβαση δίνοντας χώρο και χρόνο στο σώμα να αντιδράσει, να δείξει πρώτα τη δική του βούληση και μετά να ανακάμψει.

 

Η καταγωγή των εναλλακτικών θεραπειών είναι από πολλά μέρη αυτού του πλανήτη. Πιστεύεται ότι η προέλευση των περισσότερων είναι από την Ασία και κυρίως από την Κίνα. Αυτό είναι αναληθές. Ο λόγος που παρουσιάζονται έτσι ευρέως και ταυτόχρονα παραπλανητικά είναι ο πνευματικός και αποκρυφιστικός χαρακτήρας που επιδιώκουν κάποιοι να τους προσδώσουν για εμπορικούς λόγους. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται πέπλο μυστηρίου γύρω τους. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση ακόμα και σε παρανόηση. Ευτυχώς τα πράγματα είναι πιο απλά.

 

Οι εναλλακτικές θεραπείες χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την προσέγγισή τους, τα «υλικά» που χρησιμοποιούν για να θεραπεύσουν. Οι βασικές κατηγορίες είναι τρεις:

α) Αυτές που ενεργοποιούν θεραπευτικούς μηχανισμούς που βρίσκονται πάνω στο ανθρώπινο σώμα. Τα αποτελέσματα έρχονται μέσα από τη διέγερση σημείων και καναλιών ενέργειας, τα οποία δεν είναι ορατά. Είναι οι πιο χειροπρακτικές αφού βασίζονται στην άμεση επαφή με το σώμα. [ρεφλεξολογία, βελονισμός,…]

β) Αυτές που χρησιμοποιούν στοιχεία της φύσης. Αυτά τα στοιχεία δε βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα αλλά έχουν άμεση επίδραση σε αυτό καθώς προέρχονται από το φυσικό περιβάλλον. Είναι λιγότερο χειροπρακτικές από τις προηγούμενες. [αρωματοθεραπεία, βοτανοθεραπεία,…]

γ)  Αυτές που παρεμβαίνουν σε πιο αιθέρια επίπεδα της ανθρώπινης ύπαρξης. Τις περισσότερες φορές κινούνται σε στρώματα αόρατα στο γυμνό μάτι (αύρα). Είναι αμιγώς ενεργειακές και προσπαθούν να θεραπεύσουν την ύλη μέσω άυλων στοιχείων. Μερικές από αυτές δεν χρησιμοποιούν καθόλου επαφή. [reiki, pranic healing,…]

 

Άλλες αρχαίες κι άλλες σύγχρονες, η κάθε μία έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Δεν κάνουν θαύματα. Οι άνθρωποι που τις ασκούν, τις γνώρισαν μέσα από προσωπική εμπειρία. Τα αποτελέσματα τους οδήγησαν στην εκμάθησή τους. Κάθε θεραπευτής έχει υπάρξει θεραπευόμενος. Όποια τεχνική χρησιμοποιεί την έχει βιώσει πρώτα. Προσπαθεί τη βοήθεια που του δόθηκε κάποτε να τη δώσει σ’ αυτούς που θα τη ζητήσουν.

 

Ο καθένας είναι διαφορετικός αλλά κατά βάση είμαστε ένα, είμαστε όλοι άνθρωποι. Αν κάτι κατάφερε να βοηθήσει κάποιον, τότε σίγουρα μπορεί να βοηθήσει και άλλους. Επειδή, οι ιδιοσυγκρασίες μας είναι διαφορετικές δεν μπορούμε να βοηθηθούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι για να καλύψουν τη διαφορετικότητα μας.